Kawan-kawan


TUTORIAL: Daftar Cbox


Assalamualaikum kepada semua umat Islam. Harap korang sihat semuanya, Petang ni saya nak buat tutorial untuk korang, saya rasa daripada saya duduk saja dan tak buat apa-apa lebih baik buat tutorial. betul tak ? kan ? hehe, para blogger pun dapat manfaatnya, InsyaAllah. hehe sebelum tu, gambar diatas tidak berkaitan dengan tutorial saya. hehe

Petang tadi kawan saya nak minta tolong sesuatu iaitu dia nak minta tolong buat CBOX. 


haaa, tulah katanyaa. Ok, tanpa membazirkan masa, jom kita start.

1. Pergi ke Cbox-->> Tekan Sini

2. Tekan "Sign Up"


3. Isikan semua maklumat korang selepas itu TICK kotak term and condition then TICK "create my cbox"

4. Lepas tu korang isikan yang saya petakkan dengan warna unggu tu then tekan yang saya bulatkan yang berwarna oren tu.

Ok, done!! semuanya siap dengan jayanya... :)

Untuk cantikkan lagi Cbox korang. korang hanya perlu adjust warna dan masukkan smiley yang comel-comel.

Korang tekan seperti gambar dibawah. 


Korang tekan "look & feel" untuk adjust layout, style and colours and font mengikut kesukaan korang semua. Korang juga boleh letak 'smiley' yang comel-comel. korang pergi dekat "OPTIONS" then klik "SMILIES" 


Dengan ini, cbox korang dah comel macam yang korang inginkan.

Cara-cara nak copy code:

Pergi ke 'Publish" then tekan yang saya bulatkan dan pilih "blogger/blogspot"


Lepastu, korang copy kod cbox itu.

Lastly, Cara masukkan kod cbox dekat blog;

Dashboard > Design > Add a gadget > HTML/ JavaScript > Paste > Save

Dah siap!!! Done! Good Luck. :)

Thanks Baca!

0 Sporting habis!:

 
This Template Was Made & Design With Love By Izzati Zakaria. All Right Reserved To Izzati.